Pinus Penthaphylla

pine_max_2016

Pasning af 5 Nålet Fyr

Af BVD og TB 27-01-2017

Fem Nålet Fyr.

Pinus Parviflora også kaldet (Penthaphylla) er misforstået af rigtig mange bonsai dyrkere. Mange bonsai entusiaster ved ikke hvordan man kniber lysene på den rigtige måde. Selv om klimaet er forskellige i mange lande, har jeg her forsøgt at fortælle, hvilke datoer jeg foretager de forskellige ting, i Japan er klimaet meget tæt på det klima som vi har i Danmark

Energi og Balance.

For at dyrke bonsai på den rigtige måde er det vigtigt at vide, hvordan man styre og dirigere træets energi rigtigt. Mængden af den energi der er i et bestemt område er bestemmende for, hvor hurtigt de enkelte områder gror. Hvis man lader en bonsai gro frit og vokse op uden at gøre noget, vil de stærke områder vokse meget stærkt, og de svage områder vokse langsommere. Generelt kan man sige, at den øverste del, som får mest sol og lys, luft, derfor har den stærkeste sone på træet. Derfor vil resten af træet efterhånden blive svagere, det der for vigtigt at vide hvordan man styre denne energi. Det kan godt være at det lyder svært at styre denne energi, men det er ikke så svært.

Knibning af nye skud/lys: Slutningen af april/ slutning maj.

Klipning generelt: Slutningen af maj – begyndelsen af juni måned.

Fjernelse af gamle nåle: Slutningen af september, når de nye nåle bundter er fuldt udviklet.

Fjernelse af nåle bundter, skud, knopper er midten/ slut oktober.

For at opsummere, er der kun at knibe lysene tilbage indtil sommeren og evt. Afkorte særlige kraftige skud. Alle de ting, man vil foretage sig med sin hvidfyr i årets løb, skal man have en plan, om hvordan træet skal ende med at se ud, således i de områder hvor man ønsker mere vækst, knibes og klippes mindre.

Knibning af nye lys.

Det bedste tidspunkt for knibning af de nye lys er her i Danmark vil være i slutningen af maj, når de nye nåle er lige ved at folde sig ud. Brug tommel-og pegefinger og efterlad ca. ½-1/4 del af lyset tilbage efter knibningen. Det er meget vigtigt at man tager hensyn til, om det pågældende område skal have mindre eller mere vækst. Start med de stærkeste voksende områder af træet.

Klipning af nye skud.

Klipning foretager man kun i de stærkeste vækstområder. Det bedste tidspunkt er i slutningen af maj og begyndelsen af juni, når lysene er færdige med at vokse og nålene er på vej til at folde sig ud. Klip med en skarp saks, men efter lad 4 til 5 bundter nåle- 5 nåle i hver bundt. Hvis man klipper det nye skud helt tilbage, er der meget stor sandsynligt for at der ikke vil komme nye skud igen. Klipningen som denne gøres. Hvis nogle af de nye skud, man har knebet, skulle vise sig at blive alt for lange på trods at de er knebet tilbage.

 

Efterårs Klipning af gamle nåle.

Imod sætning til Sortfyr skal de gamle nåle på 5 nålet fyr, klippes og ikke rykkes af, hvis man rykker dem af træet, vil der hvor man rykker nålene af, vil det begynde at bløde fra sårene. Klip derfor de gamle nåle tilbage,  således at der står ca. 1/16 del tilbage af nålebundet ind mod grenen. Det bedste tidspunkt på året, at gøre dette på er: midt/sidst i september.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

jarvis-icoon 0
  • Hi, I am JARVIS. What can I help you with today?
error: Content is protected !!
Phone / Tlf.