Monday meeting at Bonsai Workshop in Esbjerg on April 3rd

Møde hos Bonsai Værkstedet Danmark i Esbjerg 03-04-2017 kl 18.30

Vi gennemgår året´s  eller forårets gødningsprogram og drøfter dette, og snakker om hvorledes vi bedst arbejder med dødt træ på vores bonsai

Hvis man vil, kan man stadigvæk nå at omplante eller beskære og forme sine stedsegrønne Bonsaiér

Kunsten at vande og gøre det rigtig.
Bonsai Vaerkstedet all copyright 03-04-2017

Jo mere du ved om vanding, jo bedre.
Uden rettidig, og intelligent vanding, vil enhver plante i en bonsai skål være i fare. Jo mere du ved om vanding, jo bedre. Det, der mest undrer mig var, hvor lidt de fleste mennesker vidste om vanding. Bare en lille bonsai plante i bonsai skål.
Planter optager det meste af deres vand og næringsstoffer, når indholdet af vand i jorden er omkring 20% til 50% af den tilgængelige plads. Tilgængelig plads der er i skålen, som ikke er optaget af bonsai mixet eller jorden. Med andre ord er det den plads, der kan rumme vand og / eller luft. Dette rum findes mellem jord partikler og i lommer, huller og revner i jordpartiklerne. Nogle bruger en procentdel af den samlede volumen; hvis jorden tager 50% af den samlede mængde og tilgængelige plads tager 50% (en temmelig god ratio for bonsai jord), så ville du sige det optimale vandindhold er 10% til 25% procent af den samlede mængde. Dette er det samme som at sige 20% til 50% af den tilgængelige plads.
Hvis du vander grundigt, drives luften ud af den tilgængelige plads som er i skålen. På det tidspunkt er vandindholdet er 100% af det tilgængelige plads. Hvis din jord dræner ordentligt, vil der i løbet af få øjeblikke, vil den overskydende vand løbe ud og den tilgængelige plads vil indeholde en blanding af vand og luft. Ideelt set, ønsker du denne blanding af vand og luft til hurtigt at komme op på omkring 50% vand, og derefter langsomt tørrer ud til omkring 20% vand. Med andre ord, du ønsker en jord med fremragende dræning og med god væskeophobning på de optimale niveauer.
Så hvor ofte vander du dine træer?
Hvor længe holder jorden på vandet, afhænger af alle mulige ting: din jordblanding, størrelse og type skål, sol, varme, vind, temperatur, årstid og sundhed af din bonsai, for at nævne et par stykker, går dette tilbage til de spørgsmål, ”hvor ofte skal jeg vande?” Og ”hvor ofte drikker du et glas vand?” vand efter behov (når jorden er næsten tør), og du drikker, når du er tørstig, vand grundigt, når du vander, vander du for at fjerne den gamle luft og sikre derved at jorden grundigt vandes igennem. Så vent til det er næsten tør for vand igen for at sikre, at vand / luft-blanding er optimale i det område for vand og næringsstoffer, vent indtil jorden er næsten tør, før man så vander igen.
Jordbunden er nøglen så, så bør det være klart, at god jord er en af nøglerne til bonsai sundhed. Uden komplicerende forhold ved at gå ind i de mange jorder der er på markedet, er det tilstrækkeligt at sige, hvis jorden du bruger, ikke giver mulighed for god dræning og samtidig giver nogle væskeophobning på de optimale niveauer, så er det tid til at prøve en bedre jord eller lave en omplantning af sine bonsai træer.

 

One thought on “Monday meeting at Bonsai Workshop in Esbjerg on April 3rd

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.